WordPress backup

WordPress backups en updaten

Wat vaak groot ongenoegen brengt is een fatale crash van de pc. Een zoektocht naar de persoonlijke bestanden op de kapotte harde schijf grenst aan het onwaarschijnlijke want meestal wordt er amper maar een gedeelte of helemaal niets teruggevonden. Dus een ware onvoorspelbare ramp voor de gebruiker.

Daarom is het noodzakelijk om van de bestanden een backup te maken. Dit kan via een backup programma bijvoorbeeld. Dit is vergelijkbaar met het hebben van een eigen website, zoals een website op het WordPress CMS.

Het is heel belangrijk om een back-up te maken van de WordPress website. Als er dan een keer een probleem optreedt, bijvoorbeeld bij het updaten van de site of door een probleem bij de webhost, dan heeft men altijd nog een kopie van de site en kan men deze eenvoudig herstellen. Het maken van een WordPress back-up is niet moeilijk en kost niet veel tijd.

Database backups

De WordPress database bevat iedere wijziging, iedere post, elk commentaar, foto of filmpje, iedere link naar een bepaalde website. Met een degelijke back-up van de WordPress database en de files kan men alles terug normaal terugzetten waar het hoort. Voor een back-up dienen we onderscheid te maken tussen enerzijds een inhoudelijke back-up en anderzijds een database back-up.

FTP / bestanden backup

De inhoudelijke back-up bevat al de teksten (pagina’s, berichten, categorieën, tags) en die kan men laten opslaan in een xml -bestand, welke men vervolgens dan goed opslaat op de computer of een externe harde schijf. Dit kan via het menu “Extra – Exporteren” in het dashboard van de WordPress website. Op het moment dat men de teksten opnieuw wilt inladen in de website, gaat men
naar “Extra-Importeren”. Via”‘Bladeren” kan men naar het geëxporteerde xml bestand gaan en deze kan men dan weer naar de website uploaden.

Instellingen backup

In de database backup worden naast de inhoudelijke gegevens, ook alle instellingen van de WordPress website opgeslagen. Dus datgene wat men bijvoorbeeld in het dashboard onder” Instellingen” heeft ingesteld. Men kan via het webhosting account controlepaneel de database handmatig exporteren en bewaren. Hiervoor moet men wel verbinding kunnen maken met phpMyAdmin. De gegevens om hierop in te loggen heeft men bij de aanschaf van het webhostingpakket gekregen.

Mocht dit alles te ingewikkeld lijken kan men altijd beroep doen op een plugin die men kan aanspreken en die noemt “Wordpress Backup to Dropbox” en is gratis te downloaden via WordPress.org.

De eenvoudigste manier is echter om een WordPress backup pakket aan te schaffen. Dit pakket maakt van elke wijziging een backup en is op elke site te installeren. De site kan dan steeds een paar stappen terug hersteld worden. Je hoeft er dus geen rekening mee te houden dat er na een bepaalde periode een back-up gemaakt dient te worden. Dit gebeurt dan automatisch na elke wijziging. Dus ook voordat uw site getroffen wordt door een hack. Van elke wijziging krijgt u een verwittiging per e-mail. Updates zijn ook vaak belangrijk en geven vaak ook mooie verbeteringen, maar eerst voor de goede rust, een back-up maken.